søndag 16. februar 2014

Sitronterte med marengs



  

Etter at jeg hadde rotet rundt på nettet etter oppskrift på sintronterte med marengs endte jeg opp med å bruke litt fra forskjellige oppskrifter.  Kaken ble etter min mening vellykket, så da er det vel like greit å skrive ned min fremgangsmåte - så har jeg den til neste gang ;-)

Paibunn

135 g smør
200 g hvetemel
70 g melis
1 egg

Hadde alt det tørre i bakebollen.  Blandet /smuldret inn smøret.  Hadde egget oppi tilslutt.  Når alt var blandet ble det en smidig deig som jeg pakket inn i plastfolie og la ca 30 min i kjøleskapet.

Etter 30 minutter kjevlet jeg deigen ned i en vanlig bakeform som jeg hadde dekket med bakepapir i bunnen, og kantene var smurt. Jeg passet på å presse litt deig oppover kantene slik at fyllet kunne plasseres oppi etterpå.  Her kan man godt bruke paiform, men kaken får litt mer rustikt utseende i vanlig kakeform.

Paibunnen ble deretter stekt på 180 grader i ca 20 minutter - til den en gyllen.  Når jeg tok den ut penslet jeg straks på litt pisket eggehvite, slik at den skulle holde seg sprø.



Mens paibunnen forstekte, laget jeg sitronfyllet slik:

Sitronfyll:

Saft og skall fra 2 sitroner
2 store egg
100 g sukker
1 ss maisenna
125 g smør

Alt blandet jeg i en kjele unntatt smøret.  Rørte rundt hele tiden til alt var godt blandet og varmt.  Det skal ikke koke.  Så tok jeg kjelen av plata, helte alt over i bakebollen slik at det ble litt avkjølt. Så delte  jeg smøret i biter og rørte det inn i den lunkne blandingen, som jeg tilslutt hellet oppi paiskallet jeg hadde tatt ut av ovnen.

Skrudde ovnen ned til 140 grader når jeg tok ut paibunnen og satte nå kaken inn og etterstekte den med fyllet i ca 30 minutter - eller til fyllet hadde "satt seg"

Marengs

Marengsen laget jeg slik:

Kokte opp 2/3 dl vann.  Hadde i 300 g sukker og lot det koke godt 
Pisket 5 eggehviter stive.  Når disse var ferdigpisket hellet jeg det varme sukkervannet inn i hvitene med en tynn stråle mens jeg fortsatte å piske.  Jeg la marengsen på toppen av kaka satte ovnen på 280 grader og grillet kaken i noen få sekunder.  Må passe på hele tiden, så den ikke blir brent på toppen.

Da var kaken ferdig - ble satt til avkjøling og fortært etter en baccalaomiddag.  Friskt og godt etter et tungt måltid ;-)





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar